21 Temmuz 2016 Perşembe

Yurtiçi (Gelişmeler & Piyasalar)


Darbe girişimi yurtiçi piyasalarda volatilitenin artmasına neden olmuştur. Darbe girişiminin ardından Cuma günü Dolar TL ilk etapta 3,0504 seviyesine kadar yükselmiş, olayın piyasanın kapanmasının ardından cereyan etmesi agresif piyasa fiyatlamalarının yatıştırılması açısından zaman kazandırmıştır.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın hafta sonu uluslararası yatırımcılara yaptığı telekonferansın ardından yurtiçi piyasalar yeni haftaya nispeten olumlu bir seyirle başlamıştır. Ayrıca TCMB, piyasada oluşabilecek olası likidite sıkıntısına yönelik bir takım tedbirler açıklamak suretiyle finansal piyasaların etkin bir şekilde işleyeceği hususunda piyasaya güven vermiştir.

 Ancak kredi derecelendirme kuruluşlarından Türkiye'nin kredi notuna yönelik yapılan açıklamalar tekrar piyasadaki volatilitenin artmasına neden olmuştur. Kredi derecelendirme kuruluşlarının olumsuz açıklamalarına OHAL kararının da eklenmesinin ardından Dolar TL bugün tarihi yüksek seviyesi olan 3,0973 seviyesini görmüştür. Ayrıca aynı risklere bağlı olarak tahvil faizlerinde de 1 puanın üzerinde artışlar gözlenmiştir.

Kredi derecelendirme kuruluşları genel olarak siyasi belirsizliklerin önümüzdeki dönemde ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağına, yabancı yatırımcıların güveninde azalış gözleneceğine, yurtdışı finansmana erişiminin azalması sebebiyle cari dengenin bozulacağına ve mali disiplinde gözlenecek kötüleşmeye yönelik uyarılarda bulunmuştur. Diğer taraftan Hazine ile kredi derecelendirme hizmet sözleşmesi bulunmayan Standard & Poors'un Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye indirmesi ve görünümü "durağan"dan "negatif"e indirmesi de yatırımcı güveninin bozulmasına neden olmuştur. Ayrıca Moody, 1 ile 3 ay arasında kredi değerlendirme raporunu tamamlayıp not indirimine gidebileceğine yönelik açıklamaları bulunmuştur. Fitch ise darbe girişiminin ardından bankacılık sektörüne yönelik risklerin arttığına değinmiş; ancak bankacılık sektörünün temellerinin kısa vadeli borçlarını ödeyebilecek kadar güçlü olduğunu vurgulamıştır.

Yurtiçi gelişmelerin piyasa üzerinde belirleyici olmasını ve kısa vadede piyasadaki volatilitenin devam etmesini bekliyorum. Bununla birlikte bu süreçte makro ekonomik verilerde gözlenecek yavaşlama da yurtiçi piyasalardaki volatilitenin devam etmesine neden olabilir.

ÇEKİNCE:
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder