12 Mart 2016 Cumartesi

Karşılıksız Çekler

Çek ne demektir?

Ticari amaçla tüccarlar arasında kurulan bir iş için kullanılan ödeme aracıdır. Çek borcun ispatı mahiyetinde bir kıymetli evraktır. 

Çekte kaç taraf var?

Keşideci: Çeki düzenleyen kişi yani borçlu

Hamil: Çeki elinde bulunduran kişi yani alacaklı

Muhatap: Çek karşılığında alacaklıya parayı verecek olan taraf yani banka

Karşılıksız çek nedir?

Çekin vadesinde bankaya ibraz edilmesi halinde çeki düzenleyen kişinin banka hesabında para olmazsa, banka çekin üzerine karşılıksızdır diye şerh düşer. 

Peki çekin alacaklısı ne yapmalıdır?

Çeki elinde bulunduran (hamil) kişi karşılıksızdır şerhinin düşülmesinin ardından altı ay içerisinde mahkemeye müracaat etmelidir.

Karşılıksız çekin cezası nedir?

Daha önce hapis cezası veriliyordu. Ancak mevcut durumda düzenlediği çek karşılıksız çıkan şahsa çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı veriliyor.

Çek güvene dayalı bir ödeme aracıdır. Güven ise son dönemde istismara açık bir erdem haline gelmiştir. Küresel ekonomik krizler, krizlerin yurtiçi ekonomideki yansımaları ve cezasının hafif olması karşılıksız çeklerin artmasına neden olmuştur.

2010 yılının sonundan buyana karşılıksız çeklerde hızlı bir artış gözlenmiştir. 2015 yıl sonunda karşılıksız çek adedi 74 milyara yükselmiş, tutarı ise 2,6 milyar TL'ye ulaşmıştır. 

























Karşılıksız işlemi yapıldıktan sonra ise karşılıksız çeklerin ödemelerinin çok azı ifa ediliyor. Şöyle ki 2015 yılında yaklaşık 74 milyar tane karşılıksız çek keşide edilirken karşılıksız işleminin yapılmasının ardından bunlardan sadece 10 milyar tanesi ödenmiş.























 *Grafik ve Tablo Turkey Data Monitor'dan alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder