20 Şubat 2017 Pazartesi

Dolar TL kurundaki geri çekilmenin devam etmesi için yeni hikayelere ihtiyaç var

TCMB'nin sıkılaştırıcı hamlelerinin ardından gerileyişini sürdüren kur, son olarak yine TCMB'nin reeskont kredilerine yönelik düzenlemesinin ardından düşüşüne devam etti. TCMB, Cuma günü bir basın açıklamasıyla vadesi 31 Mayıs'a kadar dolacak olan reeskont kredilerinin TL olarak ödenebileceğini duyurdu. Ayrıca TCMB reeskont kredisi geri ödemelerinde 2 Ocak 2017 tarihinde ilan edilen TCMB döviz alış kurlarının (Dolar: 3,5338, Euro: 3,7086) esas alınacağı belirtildi.

TCMB, reeskont kredileri vasıtasıyla ihracatçı firmalara ülke ekonomisi açısından önemli olan ihracat faaliyetlerini yürütebilmeleri için TL cinsinden ve nispeten ucuz kredi imkanı yaratıyor, ihracatçı şirketler de borcunu döviz cinsinden ödeyerek TCMB'nin döviz rezervlerini artırıyor. Ancak TCMB, Cuma günkü yaptığı basın açıklamasıyla bu hakkından Haziran ayının başına kadar feragat ettiğini duyurdu. Bu bağlamda TCMB'nin rezervlerine gitmesi gereken yaklaşık 5-6 milyar $ para piyasada kalarak piyasanın döviz likiditesini artıracak.

Bilindiği üzere TCMB, daha önce 1 hafta vadeli repo ihalelerini açmamaya başlamış ve bankaları bankalar arası para piyasası ve geç likidite penceresi imkanlarına yönlendirmişti. Ayrıca TCMB, bu sıkılaştırıcı likidite politikalarına "TL Depoları Karşılığı Döviz Depoları Piyasası" açarak bankaların döviz ihtiyacını swap mekanizmasıyla karşılamaya başladı. 

Teknik olarak Dolar TL ilk etapta 3,5022 fibonacci teknik seviyelerine çekilebilir. Ancak anayasa değişikliği referandumu ve yurtdışı siyasi acendanın da yoğun olması sebebiyle kurdaki düşüş eğilimi kalıcı olmayabilir. Diğer taraftan yeni bir hikaye oluşursa (pozitif bir haber akışı) kurda aşağı yönlü baskılar hızlanabilir. Ayrıca referanduma yönelik anketler geldikçe ve referandum tarihi yaklaştıkça kurdaki oynaklığı artıracaktır.




ÇEKİNCE:

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

4 yorum:

  1. Bir kredi ihtiyacınız var mı? Bugün E aşağıda ayrıntıları ile bu borç bize kredi, işletme kredisi, sağlık kredisi, ev kredisi, öğrenci kredi Kartvizit gibi kredi her türlü mali yardım için mail: loanmartloanfunds@gmail.com veriyoruz.

    Tam Adları:
    Ülke:
    Kredi Miktarı Gerekli:
    Kredi Süresi:
    Telefon Numarası:
    meslek:
    Aylık gelir:
    Kredinin amacı:

    YanıtlaSil
  2. Bir kredi ihtiyacınız var mı? Bugün E aşağıda ayrıntıları ile bu borç bize kredi, işletme kredisi, sağlık kredisi, ev kredisi, öğrenci kredi Kartvizit gibi kredi her türlü mali yardım için mail: loanmartloanfunds@gmail.com veriyoruz.

    Tam Adları:
    Ülke:
    Kredi Miktarı Gerekli:
    Kredi Süresi:
    Telefon Numarası:
    meslek:
    Aylık gelir:
    Kredinin amacı:

    YanıtlaSil