21 Eylül 2016 Çarşamba

Sendikasyon Kredisi maliyetlerinde artış

Sendikasyon kredisi, kredi talebinde bulunan kurumun ihtiyacı olan kredi tutarının yüksek olması sebebiyle, birden fazla kredi sağlayıcı kurumun bir araya gelerek bu talebi karşılaması ile gerçekleştirilir. Böylelikle kredi veren kurumlar, risklerini dağıtmış olurlar.

Borç veren kurumlar içerisindeki lider kurum aracılık faaliyetlerini yürütür ve bu faaliyetler için alacağı ücreti sendikasyon kredisinin maliyetine ekler. Özetle sendikasyon kredisinin maliyeti, Libor/Euribor + Kar marjı + Diğer maliyetler olarak ifade edilebilir.

Ayrıca ülkeye veya kredi kullandırılacak olan kuruma yönelik riskler de sendikasyon kredisinin maliyetlerine yansıtılır. Örneğin; politik belirsizliklerdeki artış sendikasyon kredisinin maliyetini artıran bir faktördür. Yani CDS'ler (borcun sigorta ettirilme maliyeti)  artarsa sendikkasyon kredisinin nihai faizi öncesine göre daha yüksek düzeyde oluşur.

15 Temmuz'un ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin kredi notunun önümüzdeki günlerde gözden geçirilebileceğine yönelik açıklamalarda bulunmuşlardı. Son olarak Türk bankalarının sendikasyon kredisi anlaşmalarında olası not indiriminin fiyatlanması ile sendikasyon kredisi maliyetlerinde yaklaşık 50 baz puanlık artış gözlendi. Sendikasyon kredilerindeki bu artış, kredi notu görünümüne yönelik belirsizliklere bağlı olarak uluslararası bankalarının ihtiyatlı kredi politikalarından kaynaklandı. Kredi notunun düşürülmemesi halinde ise (ümit ederiz ki öyle olsun)maliyetlerin aşağı gelmesi gerekir.



ÇEKİNCE:



Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder